‘Bilim, doğanın nihai gizemini çözemez çünkü bizler, son tahlilde, çözmeye çalıştığımız gizemin bir parçasıyız.
Max Planck (Alman Fizikçi)
Fen Bilimleri Bölümü kapsamındaki dersler aracılığıyla öğrencilere Biyoloji, Kimya ve Fizik alanlarında teorik ve pratik uygulamalarla bilimsel birikim ve bakış açısı kazandırmayı amaçlar. Fen Bilimleri programı, öğrencileri mezun olmadan önce girmeleri gereken ulusal ve uluslararası sınavlara kapsamlı bir şekilde hazırlamanın yanı sıra üniversitedeki fen bilimleri derslerinde başarılı olmalarını sağlayacak eleştirel düşünme becerileri kazandırır; laboratuvar tekniklerini öğretir. Ayrıca, Standart ve İleri Düzeylerde IB Biyoloji, Kimya ve Fizik dersleri de verilir. Fen Bilimleri programıyla öğrenciler bilim ve teknolojik gelişme arasındaki ilişkiyi ve bu ikisinin sosyal gelişmelerdeki payını kavrar, edindikleri bilgiyi hayata geçirme motivasyonu edinirler.
Fen Bilimleri programı öğrencilerin aşağıdaki bilgi ve becerileri edinmelerini hedefler:
-
Üstün araştırma becerisine sahip olmak,
-
Bağımsız ve eleştirel düşünebilmek, bilimsel düşünme ve anlama yeteneği kazanmak,
-
Gözlem, hipotez tasarlama ve sınama, veri toplama, analiz etme ve yorumlama becerisine sahip olmak,
-
Proje tasarlama ve geliştirme konusunda yaratıcılığı ve potansiyeli geliştirmek,
-
Fen Bilimlerini güzel sanatlar, insan bilimleri veya sosyal bilimler ile bütünleştiren en az bir etkinliğe katılmak (Örn.: Fen Bilimleri Fuarı),
-
Bireyin kendisinin olduğu kadar fiziksel ve sosyal çevresinin de refahı için sorumluluk duygusu aşılamak,
-
Bilgiye nasıl erişileceğinin yanı sıra bilginin nasıl üretilip kullanılacağını ve paylaşılacağını da bilmek,
-
Çeşitli sorunlarda ve durumlarda bilimsel yöntemleri uygulayabilmek,
-
Hata yapmaktan ve yardım istemekten korkmamak,
-
Bilim ve teknolojinin doğasını, bilim, teknoloji, toplum ve çevre arasındaki etkileşimi anlamak ve bilimin sosyal gelişimdeki önemine inanmak,
-
Vücut ve çevre sağlığının nasıl korunulacağını bilmek,
-
Ulusal / Uluslararası programlarda ve sınavlarda başarılı olmanın yollarını kavramak,
-
Hayat boyunca bilim ve teknoloji alanlarına artan bir ilgiyle yaklaşmak; gelecek, hayat ve öğrenme deneyimlerini bütünleyecek temel bir fen bilimleri altyapısına sahip olmak.
Hazırlık sınıfları Fen Bilgisi; 9, 10, 11 ve 12. sınıflar Fizik, Kimya, Biyoloji ve IBDP programlarında ele alınan konuları incelemek için lütfen tıklayınız.
Fen Fuarı
Fen Fuarı, düzenli olarak iki senede bir bahar aylarında düzenlenen bir etkinliktir. Öğrenciler, kendi deneylerini bağımsız veya grup çalışması içerisinde tasarlayıp uygular; gözlem ve verilerini analiz edip değerlendirir; bunlardan sonuçlar çıkarırlar.
Öğrenciler, çalışma sonucunda, bulgularını laboratuvar raporları ve posterler aracılığıyla TAC Fen Fuarı’nda okul toplumu ile paylaşırlar. TAC Fen Fuarı’nda kazanan projeler, Üsküdar Amerikan Koleji, İzmir Amerikan Koleji, Özel SEV Amerikan Koleji ve Tarsus Amerikan Koleji’nin, dönüşümlü olarak, ev sahipliğini yaptığı SEV Amerikan Okulları Fen Fuarı’nda yarışma şansını elde eder.
Fen Fuarı, öğrencilerin derste öğrendiklerini uygulamaları ve Fen Bilimleri Bölümünün hedefine ulaşması için mükemmel bir fırsattır. “Fen Fuarı”na katılmak, öğrencilerin bağımsız düşünme-öğrenme; bilgiye nasıl ulaşılacağı, bilginin nasıl üretileceği, kullanılacağı ve paylaşılacağını bilme; eleştirel düşünme ve bilimsel yöntemi çeşitli problemlere ve durumlara uyarlayabilme becerilerini sergilemelerine olanak tanır.
Etkinliklerimiz
İsviçre-CERN Bilim ve Araştırma Gezisi-9, 10 ve 11. Sınıflar
Çukurova Üniversitesi Tıp ve Mühendislik Fakülteleri Ders Gözlemi
IBDP Gezileri:
-
IBDP ESS - Gözlükule Alan Araştırması Gezisi
-
IBDP Tarsus Şelâlesi Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Gezisi
-
IBDP Kimya - Mersin Akkuyu Nükleer Santrali Bilgilendirme Merkezi Gezisi
Etkinlikler:
-
DNA Günü
-
9 ve 10. Sınıflar Fen Bilimleri Bilgi Yarışmaları
Uluslararası Yarışmalar:
Waterloo Üniversitesi;
· Sir Isaac Newton Fizik Sınavı - 11. Sınıflar
· Avogadro Kimya Sınavı - 11. Sınıflar
Toronto Üniversitesi;