İnternetten önce hayat nasıldı, hatırlayan var mı?

Teknolojinin ve internetin adını verdiği bir çağda eğitim gibi aktif bir süreçte bilişim teknolojilerinden yararlanmamak düşünülemez. TAC’de sınıfların donanımından başlayarak, bilgi kaynaklarına erişime kadar her alanda teknolojinin olanakları sonuna kadar kullanılıyor.

Kara tahtanın vakti geçti, şimdi Akıllıtahta (Smartboard) zamanı. Çocuklar artık tahtaya yazılanları not almaya çalışırken öğretmenlerinin anlattıklarını kaçırmıyor, çünkü Akıllıtahta’ya yazılanların çıkışını alıp ders notu olarak öğrencilere dağıtabiliyorsunuz. Hatta Akıllıboard’da yazılanları internet üzerinden derse gelmeyen öğrencilere ulaştırmak da mümkün.  Bilgi Teknolojileri eğitiminin en temel gereksinimi insanların her gün bilgi teknolojileriyle karşılaşmalarıdır. Bu yüzden insanların bilgi teknolojileri hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir.

Bilgi Teknolojileri eğitimi öğrencilerin problem çözme ve analiz etme becerilerini, bilgi işleme ve bilgisayar kullanma becerilerini, bilimsel ve teknolojik yeteneklerin gelişmesiyle birlikte, üniversite ve mesleki yaşamlarında teknoloji ve bilimin yerinin kavraması ile öğrenmeyi öğrenme becerilerini geliştirmelidir.

Bilgi Teknolojileri eğitimi anasınıfından ilköğretim, lise son sınıfa kadar bütün sınıflarda verilmelidir.

Bilgi Teknolojileri eğitimi diğer ders konuları ile birleştirilmeli ve özellikle bilim (fen ve matematik) ile birlikte verilmelidirler.

Öğrencilerin kişisel zevkleri, kariyer hedefleri ve kabiliyetleri bilgi teknolojileri eğitim programının gelişmesini etkilemelidir.

En büyük hedef bilgi teknolojileri okur yazarlılığını öğrencilere hissettirmektir. Bilgi Teknolojileri eğitimi uygulamalı olarak yapılmalıdır. Öğrenci kendi kendine öğrenmeyi öğrenmeli ve bunu bolca uygulama yaparak pekiştirmelidir.

HEDEFLER

TEKNOLOJİK DONANIM

Tüm sınıflarda; dersin etkin ve etkili şekilde işlenmesinde kullanılmak üzere, Akıllıtahta, projeksiyon cihazı, ses sistemi, internet erişimi bulunuyor. Bilgisayarlarda Microsoft işletim sistemi ve Microsoft Office programlarının son versiyonlarını kullanılıyor ve programlar düzenli olarak güncelleniyor.

Öğrenciler ders ve ders dışı etkinlikleri için bilgisayar laboratuvarındaki ve kütüphanedeki bilgisayarları kullanabiliyor. Yatılı öğrenciler içinse yatakhanelerde ayrıca kullanabilecekleri bilgisayarlar mevcut. Dileyen öğrenciler IT departmanının izniyle kişisel bilgisayarlarını da kullanabiliyor.

Okula ait bilgisayarlar için her öğrencinin kendi kullanıcı adı ve şifresi var. Okulun her yerinde 15MB hızında Metro Ethernet ile 32 MB hızında VDSL internet bağlantısı bulunuyor.

Öğrencilere ait tüm akademik bilgilere ulaşmak için internet tabanlı K12net sistemi kullanılıyor. Veliler çocukları ile ilgili tüm akademik ve davranışsal bilgilere K12net’ten ulaşabildiği gibi, öğretmenleri ile çevrimiçi görüşme yapabiliyorlar. Öğrencilere ait bilgilere velilerin erişimi için düzenlenmiş bir intranet sistemi de düşünüldü elbette; Sharepoint. Veliler ve öğrenciler okulla ilgili bilgilere sharepoint sisteminden ulaşabiliyorlar.

İnterneti gelişim çağındaki çocukların kullanımına açarken gerekli güvenlik önlemlerini almak kaçınılmaz. Okulun BT birimi interneti zararlı içeriğe karşı filtreliyor. Okul idaresinin kararları ile yatılı öğrencilerin internet erişimine de gerekli görülen kısıtlamalar getirilebiliyor.