Kültürün beşiği Avrupa’yla aynı dili konuşmak…

İngilizce tüm dünyanın ortak dili haline gelse de yüzlerce yıllık Avrupa kültür ve demokrasi geleneğine kaynağından ulaşmak büyük ayrıcalık. Felsefenin, bilimin ve sanatın dilleri Almanca ve Fransızca’yı konuşabilmek yüksek öğrenim sürecinde ve sonrasında çok büyük avantaj. Dünyanın bir köy olduğu günler geride kaldı. İletişim teknolojileri sayesinde dünya artık evimiz… Öyleyse aynı evde yaşadığımız herkesle anlaşabilmeliyiz.  İkinci Yabancı Dil programı ile öğrencilerin aşağıdaki bilgi ve becerileri edinmeleri hedeflenir:

• Öğrendikleri dili sevmek ve o dilde iletişim kurmaya istekli olmak.
  • Yabancı dili öğrenirken; kendi toplumsal değerlerini koruyarak görüş açısını genişletmek, farklı kültürlerin zenginliklerinden yararlanabilmek.
  • Kültürler arası etkileşime açık olmak; kendi kültürünü tanıdığı yeni kültürlerle karşılaştırıp, farklılıkların doğallığını ve gerekliliğini kavramak.
  • Tüm kültürlere karşı hoşgörü ve empati geliştirmek.
  • Analitik ve eleştirel düşünerek öğrendiği dili derinliğine anlayabilmek,
  • Yabancı dilde dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini uluslararası kriterlere uygun düzeyde edinmek.
  • Almanca ve Fransızca konuşulan ülkelerin tarihini, toplumunu ve kültürünü araştırmak.
  • Öğrenmenin yaşam boyu devam eden bir süreç olduğunu benimsemek.
  • Yabancı dilin, dış dünyaya açılan kapı olduğunu kavramak. Birden çok yabancı dil bilmenin iletişim gücü, kültür birikimi ve iş dünyasında sağladığı avantajların farkında olmak.
  • Yabancı dilde sanat eserleri okuyarak, yaratıcı dilin kaynağından beslenmek.
  • Dilini öğrendiği ülkenin yönetim sistemi, siyasi ve sosyal yapılarını inceleyip; demokrasi, sosyal eşitlik kavramları üzerinde düşünmeye başlamak.
  • Dünyanın geleceğini belirleyen uluslararası yapıların işleyişini kavramak. Bir gün bu yapıları oluşturanlardan biri olma hevesini taşımak.

Almanca ve Fransızca Dersi Hazırlık, 9 ve 10. sınıflar için düzenlenmiş bir programdır.

Hazırlık sınıfı, 9. ve 10. sınıflar haftada 4'er saat  ikinci yabancı dil dersi alırlar.
Etkinliklerin amacı, öğrencilere tanıştıkları yeni dilin kültürel özelliklerini tanıtmaktır. Gelenekler, yemek ve müzik bir kültürün belirleyici özellikleridir. Düzenlenen etkinliklerde ele alınan ülke ya da kültürlerin bu özellikleri öne çıkarılır.

Oktoberfest /Alman Bayramı:

Almanların geleneksel bayramıdır, bahar ve spor bayramı olarak kutlanır.

TAC Özel Fransız Günü:

Özel Fransız yemekleri ve şarkıları eşliğinde kutlanan bir gündür.

Yılbaşı:

Yılbaşı şarkıları söylenir, güne özel kartlar hazırlanır.

Francofoni:

Fransızca konuşanlar tarafından dünyaca kutlanan bir gündür. Şarkılar, tiyatrolar, karaokeyle ve şiirle kutlanır.

Yarışmalar:

Kültürlere özel bilgilerin sınandı bilgi yarışmaları.

Karaoke:

Alman ve Fransız şarkılarının seslendirildiği Karaoke eğlencesi.

Komşu Bayramı:

Fransa’da kutlanan bir bayramdır. Sınıflar birbirine ziyaret eder ve kültür alışverişinde bulunur.

Anneler / Babalar Günü:

Kartlar hazırlanır ve güne özel kalıp cümleler öğretilir.

Bit Pazarı:

Sosyal yardımlaşma için uygulanan bir projedir. Öğrenciler okul içerisinde Almanca/ Fransızca dillerinde satış yaparlar ve elde edilen geliri sosyal yardım projelerinde kullanırlar.

Almanca Yollarda:

lman Kültür ( Goethe Institut) tarafından, öğrenciler için düzenlenen etkinlik aracıdır.

İkinci Yabancı Diller Bölümü’nün en önemli hedefi öğrencilerin her akademik  yılın sonunda (Nisan sonu-Mayıs’ın birinci haftası) Fransız ve Alman Kültür Merkezlerinde yapılan DELF ve FIT sınavlarında başarılı olmalarıdır.

SINAVLAR, PROJELER, PERFORMANS NOTLARI

Hazırlık sınıfları ;

Sınavlar:   Her dönem 2 sınav, 2 quiz yapılacaktır. Ayrıca ihtiyaca göre   ara testlerde uygulanacaktır. Artı eksi olarak ta  performans notlarına geçecektir. Her dönem de 3 adet performans notu verilmektedir.

9. ve 10. sınıflar

Sınavlar:   Her dönem 3 sınav, 2 quiz yapılacaktır. Ayrıca ihtiyaca göre   ara testlerde uygulanacaktır. Artı eksi olarak da  performans notlarına geçecektir. Birinci Dönem 3 performans notu , ikinci dönem ise 4 performans notu verilmektedir. Dördüncü performans notunu “Delf ve Fit” sonuçlarına göre verilmektedir.